Holtágak fejlesztése Kécskén

Balkanyar 2021. szeptember 21. 09:57 2021. szept. 21. 09:57

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével, valamint Tiszakécske Önkormányzata és a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság közreműködésével jelentős program fejeződik be a közeljövőben a közép-tiszai élővilág fejlesztésére, Kécske térségében. Erről tartottak sajtótájékoztatót a napokban a Tisza-parti városkában.

Tóth János polgármester a megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a város térségében fekvő négy holtág rendezése már jó pár éve szerepel céljaik között. Már a korábbi városvezetés elvégezte a 2-es holtág kotrását és rehabilitációját, azt követően pedig, a város szintén önerőből megvalósította 3-as holtág bizonyos szintű felújítását.

Beszédében a projekt jelentőségére is rámutatott:

- A helyiek számára egy kiváló kirándulóhely jött létre, amely ugyanakkor a tanösvény révén lehetőséget kínál a helyi oktatási intézményeknek a természetismereti foglalkozásokra is. Ezek során a gyerekek megismerhetik a Holt-Tisza értékes élővilágát és a természetvédelem működését.

Varga Csaba, a kivitelező cég területi igazgatója elmondta, hogy a projektben a négy Tisza-holtág közül hármat érint a rehabilitáció: ezek közül a 3-as és a 4-es kotrási munkái viszonylag egyszerűen zajlottak. Kiemelte viszont az 1-es holtág rehabilitációját, ahol az iszapkotrási munkákhoz teljesen le kellett csapolni a vizet, a halállományt pedig erre az időre át kellett telepíteni. Köszönetet mondott a Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesületnek, akik segítsége nélkül ez a munkafázis nem sikerült volna. Varga Csaba kiemelte, hogy a projekt keretén belül tanösvény is létesül a Holt-Tisza területén, ahol tájékoztató táblákkal mutatják be a hal- és madárállományt. A 2,5 km-es sétányon 12 állomást alakítottak ki, ahol az idelátogatók megcsodálhatják a Tisza élővilágát. A tanösvényen madárleseket és madárlakokat is elhelyeznek. A projekt fajsúlyos céljaként jelölte meg a holtágak megfelelő vízutánpótlását. Fontos eredménynek nevezte, hogy a beruházásban megvalósított műtárgyaknak köszönhetően, mostantól folyamatosan frissül és állandóan pótolható a holtágak vize, megszüntetve a korábbi vízhiányos problémákat. (Forrás: keol.hu)