Keceli termelési tapasztalatok

Balkanyar 2022. május 23. 17:03 2022. máj. 23. 17:03

Az elmúlt két évben a fagyok miatt alig volt barack, cseresznye meggy vagy akár szilva a piacokon. Vajon az idén mi a helyzet? Mintha az időjárás eddig kegyesebb lett volna hozzánk. A témáról Juhos Csaba, a keceli Fresh Fruit TÉSZ elnöke elmondta: az előző két évhez képest jobb termésre lehet számítani, de egyes területek gyümölcsöseit érintették a fagyok. Kecel környékén az érdi bőtermő sok helyen elfagyott. Húsvét idején, egyes hajnalokon -3 és -5 Celsius-fokokat is mértek a gazdák.

A virágkezdeményeket ez megkárosította. Hogy mit lehet tenni fagy idején? A füstölésnek nem sok hatása van, a komoly fagyvédelmi technológiákhoz nem ér fel. A ventilátoros módszer talán az, amellyel valamennyire védeni lehet a gyümölcsösöket. A nyolc-tíz méteres magasságban felszerelt légkeverőkkel lehet a magasabb, melegebb légrétegeket a föld felszínéhez közelíteni. Ha ezt sokan alkalmaznák, akkor jobb eséllyel lehetne csökkenteni a fagykárok mértékét.

Juhos Csaba szerint a bőtermő-ültetvények 20 százalékát érte a hideg, ezeken a területeken átlagosan 50 százalékos fagykárt okozott a lehűlés.

A szilvafajták esetében a lepotica és a TOP is kárt szenvedett. Ezek a fák azokon a területeken teremnek, amelyeket tavaly leborotvált egy óriási jégeső. Ennek a hatása a mai napig érezhető, a fagyra sokkal érzékenyebb gyakorlatilag a növény. A keceli TÉSZ jelentős mennyiségű meggyet és szilvát exportál. Juhos Csaba – a baon.hu-nak adott - információi szerint, a külföldi fagyasztóipar raktárai kiürültek, a konzerviparnál is alacsonyak a készletek.

A Covid és a háborús helyzet miatt sokan bespájzoltak, ezért keresleti piac alakult ki, azaz a feldolgozóipar várja a meggyet. A német és a magyar felvásárlók várhatóan jó árat ígérhetnek majd a hazai alföldi gyümölcsszállítóknak. Az elnök szerint a szilvapiacokon is jók a kilátások, mivel az előző években nem volt jelentős termés Németországban.