Olasz szobrászművész Lajosmizsén

Balkanyar 2023. szeptember 16. 14:34 2023. szept. 16. 14:34

Pénteken nyílt meg a Kecskeméten élő Angelo Minuti olasz szobrászművész kiállítása a lajosmizsei Művelődési Házban, ahol új oldaláról mutatkozott be, ezúttal a grafikái kaptak nagyobb szerepet.

Angelo Minuti szobrászművész elismert alkotó nemcsak Olaszországban, hanem világszerte, így hazánkban is. 23 évvel ezelőtt választotta új otthonául Kecskemétet, ahol egy csendes kis tanyán alkot. Vallja: az elmúlt húsz évben, Kecskeméten, a maga tökéletes magányában alkotta meg élete legjobbjait, távol Milánó nagy zajától, és a stressztől.

A tárlaton – a kiállító tér lehetőségeihez igazodva – csak néhány szobra látható, inkább a grafikái és fali domborművei kaptak nagyobb hangsúlyt. Korábban egy-egy kiállításán egy adott témát dolgozott fel, most azonban több témából merített, a kiállító tér adottságaihoz igazodva.

A rendezvényt a kecskeméti Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület és a Lajosmizse Város Művelődési Háza közösen szervezte meg. A megnyitón Steiner Ágnes, az egyesület elnöke köszöntötte elsőként a vendégeket. A műsor hangulatát emelte a Lajosmizsei Városi Kamarakórus dallamcsokra, akik több olasz művel léptek a közönség elé.

Basky András, Lajosmizse polgármestere beszédében kiemelte: városuk számára fontos a kulturális élet, törekednek arra, hogy minél sokszínűbb programot kínáljanak az itt élőknek. Elmondta: amikor épült az új művelődési ház, már lelki szemei előtt látta a kiállítótérben a sok szép alkotást. Ahogyan fogalmazott: ők adják a keretet a festményhez, öröm számára, hogy újabb neves alkotót köszönhetnek a ház falai között, Angelo Minutit, akinek alkotásai jellegzetesek, egyediek és magával ragadóak.

A tárlatmegnyitó második részében Both Krisztina, az egyesület titkára beszélgetett az alkotóval. A baon.hu tudósítása szerint, ebből a közönség először megismerhette a művész magyarországi kötődéseit. Angelo Minuti elmesélte: már gyermekkorában gyűjtötte az olasz bélyegek mellett a magyarokat, melyek nagyon szépek és színesek voltak. Katonakorában pedig divat volt, külföldi levelezőtársakkal levelezni. Ő egy magyar lányt kapott, akivel jó kapcsolatot ápolt.

A beszélgetés során szóba került, hogy nagyon sok alkotása női alakot, arcot jelenít meg. Elmondta: a magyar nők nem szebbek más társaikkal szemben, de érzékibbek, vonzóbbak, így őt is megihletik.