Petőfiszállás madarai és fái

Balkanyar 2022. május 21. 12:30 2022. máj. 21. 12:30

Meizl Ferenc sok érdekességet mesélt Petőfiszállás természeti értékeink védelmére ösztönözve. A madarak és fák napján keltek útra a petőfiszállásiak, hogy végigjárják a Péteri-tónál lévő Meizl Ferenc tanösvényt.

A tanulmányi kirándulás vendége volt a tanösvény névadója, a helyi iskola egykori igazgatója, a félegyházi madárbarát klub vezetője, aki számtalan érdekességet mesélt a diákoknak a madarakról és az erdő életközösségéről. A kirándulás során az ökológiai tanösvény információs tábláit a diákok egy előre összeállított rejtvénysor szerint tanulmányozták. A legjobbak természetesen jutalomban részesültek.

A séta alatt Feri bácsi is próbára tette a tanulók tudását, tőle a legügyesebb diákok madárodút kaptak ajándékba. A diákok a tanulmányi kiránduláson azt is megtudták, hogy a világ első madarak és fák napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó természetkutató közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a madarak és fák napja megszervezését minden iskola számára.

A kirándulás helyszíneként választott Péteri-tóról is sokat tanulhattak a gyerekek. Így például azt is megtudták, hogy a tóparti nagy kiterjedésű nádasokban gazdag madárvilág talált otthonra: mintegy 200 madárfaj figyelhető meg az állóvíz környékén.