Pont Ott Parti Kecskeméten (is)

Balkanyar 2024. július 25. 12:25 2024. júl. 25. 12:25

Idén már minden második diák vidéki felsőoktatási intézménybe jelentkezett - mondta a felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár az M1-es csatorna műsorában szerdán.

Varga-Bajusz Veronika szerint a vidéki intézmények népszerűsége a megújult felsőoktatási modellnek köszönhető. Az államtitkár annak kapcsán beszélt erről, hogy szerda este 20 órakor hozták nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat. A felsőoktatásba jelentkezők létszáma már második éve 120 ezer fölötti, és egyre nagyobb az érdeklődés a műszaki, a természettudományos és informatikai képzésekre.

Változás, hogy személyre szabottabb, rugalmasabb, az egyetemisták és az egyetemek részére nagyobb választási perspektívát biztosít a módosított felvételi rendszer. Az intézmények maguk dönthetik el, hogy melyek azok az eredmények, amelyekért plusz pontokat adnak, emellett az egyetemek hatáskörébe került a pontszámba beszámítandó választható tanulmányi tárgy meghatározása is.

A változásnak az a lényege, hogy maguk az egyetemek tudják megválasztani, kikkel akarnak együttműködni, illetve a hallgatók is jobban tudnak priorizálni az intézmények között.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben tartották, de Budapesten és számos nagyvárosban – így Kecskemérten is - szerveztek hasonló Pont Ott Partit.

Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, 20 órától kaptak sms-t az eredményről.

Akinek most nem sikerült bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová.

Immár második éve több mint 90 ezren jutottak be a magyar felsőoktatásba, közölte az MTI. Kiemelendő, hogy minden második egyetemista vidéki egyetemre nyert felvételt. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően tízből nyolc felvett állami ösztöndíjasként kezdheti meg tanulmányait.

A szaktárca közlése szerint a megújult felvételi növelte az egyetemek autonómiáját, és a felvételizők választási szabadságát. "Ezt mutatja az is, hogy az egyetemek választhattak mind az ötödik tanulmányi és érettségi tantárgy szakonkénti elfogadásakor, az emelt vagy középszintű érettségi szükségességének kérdésében, valamint a pontok egy ötödét adó intézményi 100 pont jogcímeiben is" - tartalmazza a közlemény.

Hozzátették: ez tükröződik abban is, hogy a jelentkezőnek akár minden jelentkezési helyén különböző pontszáma lehet.