Sokkoló klippel a háború ellen

Balkanyar 2023. szeptember 23. 16:21 2023. szept. 23. 16:21

Őrület. Ez a szó juthat nekünk. Bács-Kiskunban élőknek is eszünkbe elsőnek, egy most megjelent videóklip láttán. Meg az, hogy a zene és napjaink – szomorú – valóságának képi összekapcsolása mennyire hatásosan jeleníti meg a háborúellenességet.

 

Valóban őrület, ami immár több mint másfél éve határainktól nem messze folyik. Az eszement rombolás és gyilkolás semmiképpen sem lehet jellemzője modern korunknak, a XXI. századnak. Gondoltuk eddig és gondoljuk változatlanul, annak ellenére is, hogy egy ország megtámadta egyik szomszédját. Ezt a meggyőződést erősíti a most debütáló új magyar együttes, amelyet az énekesnője után Garda névre kereszteltek. 

A bemutatkozó klip azonban a háború tébolya mellett nagyon hatásosan mutat be két másik őrületet is. Az egyik a civilek tehetetlensége a háború borzalmaival szemben, amely gyakran már valóban az őrületig fokozódik. A történet szerint egy édesanya a kislányával a bombázások elől egy pincébe menekül. Ott pedig minden erejével megpróbálja eltorlaszolni a külvilágtól elválasztó ajtót. A kísérlet hiábavaló. Egy robbantásnak az óvóhely sem tud ellenállni, az anyuka nem képes megvédeni gyermekét. Ez önmagában is őrület.

Magyarázó szavak nélkül, a zene és a képek erejével tiltakoznak az alkotók a háború ellen. Nemrég a kormány is próbálkozott valami hasonlóval, ott egy kisfiú szomorú sorsán keresztül igyekeztek felhívni a figyelmet a háború borzalmaira. Ám a narrátor szövegéből az tűnt ki, mintha valami sorsszerű istencsapás érte volna Ukrajnát, szó sem volt arról, hogy az öldöklést az agresszor Oroszország kezdte és hogy békét leginkább az hozhatna, ha beszüntetné akcióit.

Ebben a klipben nincsenek magyarázatok, mégis mindenki érti, miről szól. Ehhez járul hozzá az az őrület is, amely a most alakult banda játékát jellemzi. Valódi értéket alkottak, több szinten is. Az igényesen elkészített videóklip egyik csúcspontja a robbanás valóban drámai pillanata. Mint megtudtuk, a felvételnél a légnyomás igazából a falhoz lökte az énekesnőt, aki igyekezett két kezével védeni az arcát a sérülések elől. Ennyire naturális megoldás külföldi produkciókban is ritkán látható. Garda Zsuzsa elmondta, tisztában volt vele, hogy veszélyes felvétel következik és csak a készítők profizmusában bízhatott. 

A profizmus valóban áthatja a debütáló felvételt. Az őrület többszörös bemutatása pedig kiáltás és tiltakozás a háború ellen. A zene és a valódi művészet segítségével.