Szakmákkal ismerkedtek Helvécián

Balkanyar 2023. november 30. 08:30 2023. nov. 30. 08:30

A Wéber Ede Általános Iskolában pályaorientációs napot tartottak Helvécián, mely a továbbtanulás előkészítését segítette. Minden évben ezen alkalmakra olyan programokat szerveznek, amelyek a gyerekek látókörét, ismereteit szélesíti a különböző szakmák területén.

Ezúttal az alsó tagozatosok érdekes játékokon, feladatokon keresztül ismerkedhettek meg a különböző feladatkörökkel, szakmákkal. Délelőtt ellátogattak a közeli Magtárba, ahol a mezőgazdasági munkák rejtelmeibe nyerhettek betekintést. Arra is lehetőséget kaptak, hogy a kombájnokra felszálljanak.

A felső tagozatosok elsétáltak az iskolától két kilométerre lévő Hegede Kertészetbe. Az európai hírű, számos kitüntetéssel és elismeréssel díjazott birtok Magyarország legnagyobb kertészete. A tulajdonosok, Hegede István és felesége kedvesen fogadták a csapatot. Körbevezették őket a területen, elmagyarázták a legfontosabb munkálatokat. Találkoztak a fiukkal is, aki egykoron a Wéber Edében kezdte a tanulmányait. Az erdőmérnökként végzett fiatalember intézi ma már a kertészet kereskedelmi ügyeit szerte Európában.

A baon.hu beszámolója szerint, a látogatás után az iskolában végzett volt diákok tartottak az osztályoknak előadásokat a középiskolájukról. Húsz tanuló vállalta, akik gimnáziumból, technikumból, szakképzőből érkeztek. Tartalmas beszámolóikban meséltek a követelményekről, az elvárásokról, a lehetőségekről. Friss, aktuális ismeretekkel látták el a wéberes tanulókat, és sok hasznos, megszívlelendő tanácsot adtak számukra a tanulás fontosságáról, jelentőségéről, értelméről.