Szoboravatás Kunszálláson

Balkanyar 2023. március 31. 15:04 2023. márc. 31. 15:04

Ünnepélyes keretek között avatták fel tegnap ( csütörtökön) Petőfi Sándor bronz mellszobrát Kunszálláson, a költőről elnevezett faluház parkjában. A Petőfi 200 Emlékév tiszteletére készült szobor Lantos Györgyi szobrászművész alkotása. A köztéri plasztikát Almási Roland Márk polgármester leplezte le, majd Juhos Imre plébános áldotta és szentelte meg.

A polgármester beszédében hangsúlyozta: minden szobor egy gondolatiság, egy eszmeiség tapintható formája.

- Egy jelkép, mely emlékeztet, üzen, tükröz egyfajta szemléletet, mert, aki szobrot állít, az ismeri a múltat, a jelenben cselekszik és a jövőnek üzen. Az itt felállított Petőfi-szobor is egy szellemiséget testesít meg, sőt talán ennél is többet: a magyarságunkat – fogalmazott Almási Roland Márk. Hozzátette: Petőfi személye, életútja annyira tipikusan magyar, hogy benne testesült meg az igazi magyar néplélek. Ez a sajátos, Kárpát-medencei, keserédes érzelmekkel és nem kevés virtussal teli mentalitás, mely annyira jellemző ránk. Ezért a verseit is mi érthetjük igazán. Népszerűsége ellenére mindvégig megmaradt a nép egyszerű fiának. Ugyanakkor zabolátlan, heves természete, makacs kitartása és ezzel együtt, veleszületett zsenialitása nem csak irodalmi, hanem történelemformáló karakterré is tették.

- Pontosan látta nemzeti megmaradásunk sorskérdéseit és az azokra adandó válaszokat. Munkásságát az utókor és a történelem igazolta, nevét mindenkor tisztelet és megbecsülés övezi – mondta a település vezetője, aki abban bízik, hogy a költőóriás arcára tekintve eszünkbe jut, hogy nekünk is dolgunk van a világban. Dolgunk van a magyarság ügyében, mert a szabadság soha sem volt magától értetődő.

A szoboravató ünnepséget – a baon.hu híradása szerint - a helyi iskola diákja, Krémer Máté és Bánföldi Szilárd színművész szavalata, illetve Tóth Renáta, Magyar Örökség-díjas előadóművész fellépése tette még emlékezetesebbé. Az esemény zárásaként az ünneplők megkoszorúzták a felavatott Petőfi-szobrot, melynek talapzatánál a helyi iskolások is elhelyezték nemzeti színű zászlóikat.