Vád alatt a csaló könyvelő

Balkanyar 2024. május 23. 15:56 2024. máj. 23. 15:56

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye szerint, a Bajai Járási Ügyészség többrendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat egy könyvelővel szemben. A nő a megbízási díjat éveken át úgy vette át ügyfeleitől, hogy azzal nyugtatta őket, miszerint a könyveléssel minden rendben van, valójában azonban érdemi munkát nem végzett.

A vádirat szerint a könyvelőként dolgozó nő négy ügyfele egyéni vállalkozását is hosszabb ideje könyvelte, így a sértettek megbíztak benne. A nő a sértettektől havi, illetve kéthavi rendszerességgel átvette a könyveléshez szükséges iratokat és számlákat, valamint megkapta a megbízási díjat. A személyes találkozások során a vádlott a sértettben azt a hamis benyomást keltette, hogy a könyvelést szabályszerűen végzi.

Valójában azonban a nő két ügyfelének 2018 januárjától, a harmadiknak 2019 januárjától, míg a negyediknek 2020 januárjától nem könyvelt, rendszeresen elmulasztotta a bevallások benyújtását is. Azért, hogy tevékenységét leplezze, a vádlott a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól az általa kezelt ügyfélkapukra érkező iratokról, így a kiszabott mulasztási bírságokról sem tájékoztatta a sértetteket, akik még évekig fizették a könyvelési díjat a vádlottnak. A nő több százezer forint kárt okozott ügyfeleinek.

A Bajai Járási Ügyészség a nőt nagyobb kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és három rendbeli kisebb kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja és ezért vele szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását és a könyvelői foglalkozástól való eltiltását indítványozta. A vádlott bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog hamarosan dönteni.