Bunyevác préló Csikérián

Balkanyar 2024. február 25. 14:55 2024. feb. 25. 14:55

Tegnap (szombaton) este bunyevác prélót tartottak a határ menti település, Csikéria faluházában. A teltházas rendezvényre a helybélieken kívül a szomszédos településekről is érkeztek vendégek.

A kulturális műsor elején a résztvevők megismerhették (horvát és magyar nyelven egyaránt) a préló szó jelentését és a hagyományban betöltött szerepét. Csikérián 1968-ban tartották meg az első prélót. A községi és a nemzetiségi önkormányzat fontos feladatának tekinti ennek a hagyománynak a megőrzését.

Az est folyamán felléptek a fiatal rokokósok, helybéli óvodások és a stari rokokósok. Szólót énekelt Osztrogonácz Lorka és Osztrogonácz-Cvetkovic Zita. A horvát kisebbség vezetője köszönetét fejezte ki az óvodások felkészítőinek és a tánckoreográfiák elkészítőjének és betanítóinak. A rendezvény jó hangulatáról pedig a dusnoki Zabavna Industrija zenekar gondoskodott.

A bemutató végén Korbély László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd ezt követően a baon.hu híradása szerint - elismerő oklevelet ajándékozott Aklan Richárdnak, a horvát nemzetiségi önkormányzat elnökének.